Ελίχρυσος

person Posted By: Sotiris Mpetsos list In: Άρθρα 1 On: comment Comment: 0 favorite Hit: 64
Ελίχρυσος

Ο ελίχρυσος είναι γνωστός και ως Αμάραντος, με την ονομασία αυτή τον συναντάμε στην περιοχή της Λευκάδας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το αποκαλούν και καλομοιθιά (Θήρα), αθάνατο (Κύθηρα), ανθονοίδα στην Κρήτη και πολλές άλλες ονομασίες.

Επίσημα στην βοτανική η επιστημονική λατινική του ονομασία είναι Helichrysum stoechas στα ελληνικά Ελίχρυσος ο πολύτιμος και η αντίστοιχη ελληνική επιστημονική ονομασία είναι Λειμώνιο το Κολπωτό. Ανήκει στην οικογένεια των Compositae ή Asteraceae.

Έχει την ιδιότητα να διατηρεί τη μορφή του ακόμα και όταν κοπεί για αυτό και το ονομάζουν αμάραντο. Στη Λευκάδα θα το δει κανείς σε πολλά σημεία του νησιού. Μέχρι πριν λίγο καιρό το έβλεπε κανείς και στο δρόμο προς τη Λευκάδα ερχόμενος από τη Βόνιτσα. Μετά την βελτίωση και διαπλάτυνση του δρόμου η παρουσία τους μειώθηκε ή μηδενίστηκε.

Επειδή σαν φυτό έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, στο παρελθόν χρησιμοποιούταν στην επούλωση τραυμάτων μάχης. Επιπρόσθετα χρησιμοποιείται στα καλλυντικά γιατί επαναφέρει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση, ενώ το λάδι του χρησιμοποιείται για εντριβές για την μείωση του μυϊκού πόνου.

Σύμφωνα με το εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι βλαστοί και τα άνθη του φυτού εμφανίζουν αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Το αιθέριο έλαιο του φυτού έχει επουλωτκές, αντιγηραντικές, αναπλαστικές, αντιφλεγμονώδεις, αιμοστατικές και λιπολυτικές ιδιότητες. Συνιστάται για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έγκαυμα, ακμή, έρπης, πληγές, μώλωπες και εκζέματα (http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=202)

Έχει επίσης, έντονη αντιοξειδωτική και καρκινοκατασταλτική δράση λόγω των περιεχόμενων σε αυτό φαινολικών ενώσεων (3,5-O-dicaffeoylquinic acid, O-acetylhexoside). Στη λαϊκή ιατρική το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιούνταν και σε άλλες εφαρμογές διότι φαίνεται να εμφανίζει σπασμολυτικές, αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, χολαγωγές, διουρητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος
THEME OPTIONS

Panel Tool

Full Width Boxed Large
Yes No
Font Base
Font Heading
Font Slider
Font Senary
Font Septenary
Color Default
Headings Color
Link Color
Link Hover Color
Text Color
Price Color
Button Background
Button Hover Background
Button Color
Button Hover Color
Product Background
Product Name Color
Product Name Hover Color
Product Price Color
Product Regular Price Color
Product Button Background
Product Button Hover Background
Product Button Color
Product Button Hover Color
On Sale Badge Background
On Sale Badge Color
New Badge Background
New Badge Color
Sale Badge Background
Sale Badge Color
Online Only Background
Online Only Color
Pack Badge Background
Pack Badge Color
Block Background
Block Inner Background
Block Heading Background
Block Heading Color