Βιολογική Μελισσοκομία
Η βιολογική μελισσοκομία αποτελεί ένα τμήμα της μελισσοκομίας γενικότερα που γνωρίζει λόγω των μέτρων στήριξης της ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σήμερα ο αριθμός των μελισσοκόμων που απασχολούνται στη δράση αυτή ανέρχονται σε 3,500 περίπου.
Η περίοδος μετροπής από τη συμβατική στη βιολογική εκτροφή είναι ένας χρόνος και μελισσοκόμος σε αυτό το διάστημα πρέπει να φροντίσει να μην χρησιμοποιεί χημικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των ασθενειών, παρά μόνο αυτά που προβλέπονται από την ενωσιακή νομοθεσία (Κανονισμός ΕΕ 2018/848), να μεριμνά ώστε να μην μένουν οι κυψέλες χωρίς μέλι για την επαρκή διατροφή των μελισσών, αφού η τροφοδοσία δεν προβλέπεται, κατά βάση οι κυψέλες να είναι από φυσικά υλικά, ήτοι ξύλο και το κερί που χρησιμοποιεί για τις κερύθρες του να προέρχεται από τα απολεπίσματα / κάλυμμα που χρησιμοποιεί η μέλισσα για να σφραγίσει το μέλι της.
Και βέβεια θα πρέπει να μεριμνά να μην βρίσκεται κοντά σε καλλιέργειες όπου ψεκάζονται για διάφορους λόγους. Όλα αυτά έχουν ένα ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας και θα πρέπει να επιλέγεται με πολύ σκέψη η φυλή της μέλισσας, τα υλικά κατασκευής της κυψέλης, ο τρύγος του μελιού να γίνεται με μέτρο και η τοποθεσία να είναι τέτοια που να υποστηρίζει σε τροφή το μελίσσι μας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Η μονάδα μας βρίσκεται σε στάδιο μετατροπής από τον συμβατικό στον βιολογικό τρόπο παραγωγής. Μετά από παρατήρήσεις και καταγραφή δεδομένων δύο ετών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το μελισσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει τη βιολογική παραγωγή μελιού και κεριού.
Comments
No comment at this time!
Leave your comment